Darnibole: første vinmark i Storbritannia med en PDO-status?

 Det er i hvert fall det Bob Lindo håper på!

Bob Lindo og hans kone kjøpte en gård i Cornwall på 1980-tallet. Overrasket av det milde klimaet i området, bestemte de seg i 1989 for å plante 8000 vinstokker. I mer enn 30 år har vingården deres, Camel Valley Vineyards, utviklet seg i positiv retning, spesielt når det gjelder faglige kunnskaper og produksjonsanlegget. Resultatene har vært mer enn strålende, med blant annet en rekke priser og medaljer vunnet i England og i flere internasjonale konkurranser. Og det er ikke uten grunn at den kjente vinspesialisten Matthew Jukes beskriver Camel Valley Vineyard som den beste produsenten i UK.

Men Bob Lindo er fortsatt sulten, og han håper nå at hans beste vinmark, Darnibole (1,5 ha), får den første PDO [1] -statusen for en vinmark i Storbritannia. Gjennom DEFRA-departementet (Department for Energy, Food and Rural Affairs) er hans søknad sendt til EU, og en eventuell godkjennelse kan komme så tidlig som i 2014.

En PDO-status kan på noen vis sammenlignes med en AOC- eller DOC-status i Frankrike og Italia. Å få tildelt en slik klassifisering har derfor en enorm verdi, og det vil være med på å ”godkjenne” Lindos fantastiske satsing på å produsere vin som er typisk for sitt område og sitt jordsmonn.

Søknaden gjelder bare for viner som er 100 % bacchus-basert og som kommer fra vinmarken Darnibole.

Denne søknaden er en gladmelding for alle vinprodusenter i Wales og i England, og er nok en bekreftelse på at vinindustrien i Storbritannia har utviklet seg kraftig de tretti siste årene, både produksjonsmessig og kvalitetsmessig. For det er i dag ikke lenger en overraskelse når britiske musserende eller hvite viner slår franske viner i blindsmakinger – dette skjer faktisk stadig oftere!

Utvikling av vinindustri i Storbritannia

 

            Vinmark i ha

Gjennomsnitt størrelse på en vinmark

 Hvitvinprod.  (hkl)

Rødvinprod.  (hkl)

1990

929

2,09

13 484

958

2010

1 324

3,29

24 540

5 806

Til info, de mest plantede druene er (i prosent av det totale): Chardonnay (18,84), Pinot Noir (18,72), Bacchus (9,77), Seyval Blanc (7,02), Reichensteiner (6,45).


[1] PDO: Protected designation of origin.

Dette innlegget ble publisert i nyheter, vin og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Darnibole: første vinmark i Storbritannia med en PDO-status?

  1. Andras Zagon sier:

    Det var intressant. Hade ingen pejling, at det växer vindruvor i England! Jeg ska omedelbart testa en rekommederat flaske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *