7. juni 2012: nyhetslansering i spesialbutikkene – fokus på Chablis og Champagne

Hovedtemaet i dette slippet er Chablis og Champagne. Vika får 330 nye varer, og Valkendorfsgate 223. Den eldste Chablis i begge butikkene er Grand Cru-en Les Preuses 1996 fra Jean Dauvissat, mens de eldste Champagnene i Oslo og Bergen er henholdsvis en flaske 1974 fra Deutz og en Cuvée des Enchanteleurs 1982 fra Henriot.

I begge vinmonopolene er det helt klart Champagne som har fått hovedrollen. Utvalget er ganske imponerende, med en god blanding av velrenommerte og mindre kjente produsenter, og en interessant kombinasjon av årgangschampagne og NV-Champagne (Non Vintage – uten årgang). Mange eldre årganger har funnet veien til begge butikkene, noe som gjør dette slippet enda mer spennende. På Vika er det til og med kommet noen meget ettertraktede skatter: ikke mindre enn fem ulike R.D. fra Bollinger, én med magnum Bague Carrée 1999 fra Guy Charlemagne (selges bare i Norge?), én med magmum Salon 1997, og tre ulike årganger Vieilles Vignes Françaises (laget av druer fra upodede vinstokker) fra Bollinger, for bare å nevne noen.

Når det gjelder Chablis, er det mest de unge årgangene som er å finne, spesielt 2010 og 2008. Vocoret, Raveneau, Dauvissat, Fevre og de andre store navnene er godt representert med flere Grand Cru og 1er Cru, i flere årganger. Flere viner fra 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet kan skaffes på Vika, men det spørs om ikke premox-problematikken (tidlig oksidering av vinen) som har vært i fokus den siste tiden, kan skremme flere kunder bort fra de tidligste årgangene.

Som kuriositeter finner vi tre røde viner (Coteaux Champenois 2004 fra Gatinois, Irancy 2009 fra Vincent Dauvissat og Bouzy 2009 fra Lahaye) og en ratafia fra Vilmart. Ratafia er en type sterkvin som ofte brukes i Frankrike med ost, desserter, eller foie gras.

Et generelt tips når det gjelder champagne er at ”Special Club”-utgavene fra mindre kjente produsenter, spesielt fra eldre årganger, ofte kan være noen spennende og rimelige alternativer til dyre årgangchampagner fra de store husene.

Prisnivået på slippet generelt kan sies å være generelt akseptabelt.

Dyreste vin på Vika: La Grande Dame Rose 1990 fra la Veuve Clicquot: 12999 kr for en 3 liters flaske

Dyreste vin på Valkendorfsgate: Vieilles Vignes Françaises 2002 fra Bollinger: 3469,90 kr for en flaske.

Nyhetene slippes på torsdag! Her finner du de nye produktene: spesialbutikkene.

Dette innlegget ble publisert i nyheter, nyhetslansering, Vinmonopolet og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *