Burgunds vinmarker snart på UNESCOs verdensarvliste*?

Alt går i riktig retning for Burgunds vinmarker! Fredag den 20. januar bestemte den franske Kultur- og økologiministeren å godkjenne søknaden for å presentere ”les climats de Bourgogne” til Unesco.

I Burgund brukes ordet ”climat” om en avgrenset del av vinmarken som er helt spesiell på grunn av sin jord, sitt jordsmonn, sin soleksponering, sitt klima, sin historie, og så videreBetegnelsen ”climat” er sterk knyttet til det mer vanlige franske ordet ”terroir”.

I hele søknadsprosessen er det to kjente navn som har hatt en viktig rolle: Bernard Pivot og Aubert de Villaine. I mange tiår har Bernard Pivot ledet flere kulturprogrammer på fransk fjernsyn, og det er ingen hemmelighet at han er en stor Burgundentusiast. Han er ansvarlig for  støttekomiteen. For sin del er Aubert de Villaine ikke mindre enn medeier og produsent hos Domaine de la Romanée Conti. Det er han som leder kandidaturet.

Det neste steget er å få en godkjennelse fra UNESCO for å bli en offisiell del av verdensarvlisten. Dette skjer tidligst i juli 2013.

Burgund vil med en plass på listen komme i godt selskap. Når det gjelder vinområder, har allerede flere byer og distrikter blitt registret på arvelisten: Wachau, Saint-Emilion-byen, Rhine-dalen, Douro-dalen for å bare nevne noen.

For øvrig kan det nevnes at også Norge har sju områder på verdensarvlisten: Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Helleristningene i Alta, Bergstaden Røros, Vegaøyan, Vestnorsk fjordlandskap og Struves triangelkjede.

Til tross for at en slik søknad bør være en gladmelding for alle vinelskere, kom i går Denis Saverot, sjefredaktøren i det franske vinmagasinet RVF, med en politisk orientert artikkel, der han hevder at president Nicolas Sarkozy bestemte å prioritere Burgund framfor Champagne på grunn av en dårlig stemning i Champagne-komiteen, og på grunn av presidentvalget om noen måneder…

Under finner du videoen (på fransk) som Burgund tar i bruk for å presentere søknaden sin.

* I følge Unesco Norge, innholder arvlisten 890 steder i verden : 704 kultursteder, 180 naturområder og 27 blandede.

http://youtu.be/1Haez0aEtNE

Dette innlegget ble publisert i nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *