Bordeaux 2011: en lærerik uke

 Våren er gjerne en veldig hektisk  sesong i Bordeaux, og 2012 er ikke noe unntak. Produsenter, vinhandlere, journalister og andre profesjonelle samler seg rundt Gironde, og i løpet av noen uker blir tendensene rundt og prisene for den forrige årgangen analysert, diskutert og avtalt.

Men 2012 virker foreløpig ganske annerledes i forhold til det vi har sett de tjue siste årene:

       For det første er det uvanlig at én, og bare én, av de fem 1. GC kommer ut med pris så tidlig som i april. Det har vært en uoffisiell regel at de fem 1. GC kommer med omtrent samme pris på omtrent samme tidspunkt. I år har Lafite Rothschild allerede kunngjort sin en primeur-pris (420 euro per flaske), uten at vi har hørt noe fra de fire andre slottene. Det er ganske interessant at det er nettopp Lafite Rotschild, som for øyeblikket er den mest populære vinen i Asia og hos de store investorene, som har hatt det travelt med å få vinene sine ut på markedet.

       I likhet med Lafite Rothschild er det flere andre produsenter, både kjente og mindre kjente, som allerede har kommet ut med sine en primeur-priser. Dette er noe som er veldig uvanlig siden de fleste har pleid å vente til Robert Parker har publisert sine karakterer.

       Til slutt må vi nevne at en av de andre 1. GC, Chateau Latour, har bestemt å slutte å selge sine viner som en primeur fra og med 2012-årgangen. Denne nyheten kom som en stor overraskelse for mange. Direktøren av Latour, Frédéric Engerer, forklarer denne beslutningen med to viktige elementer:

1.     Å gå ut av en primeur-systemet skal begrense spekulasjonen som drives av mellommenn  og investorer, og ikke av slottene selv.

2.     Å selge ung vin er på mange måter meningsløst: ved å lagre vinen på slottet til den er drikkeklar, sikres kundene at vinen de kjøper har hatt optimale lagringsforhold, og slottet kan stå inne for varene de leverer (i likhet med slik det gjøres i Champagne).

Selv om 2011-årgangen er langt fra å være en like god årgang som 2009 og 2010, er årets en primeur-sesong veldig lærerik. Og på mange måter kan vi lure på om Bordeaux har kommet til et vendepunkt. Mange interessante spørsmål melder seg allerede:

       – Er det slutt på det uoffisielle samarbeidet mellom de fem store i Médoc?

       – Lafite har gått ned 30 prosent i pris i forhold til i fjor (noe som ikke er nok for mange), men hva med de andre? Cos D’Estournel, en av ”super” 2. GC-ene, har allerede gått ned 50 prosent…

       – Hva skal man tenke om Latours beslutning?

       – Hvorfor kommer mange så tidlig ut med priser uten at Parkers merknader og karakterer har blitt publisert? Er det (endelig!) slutt på Parkers hegemoni?

Alt i alt sitter vi igjen med enda flere spørsmål enn vanlig, noe som gjør at vi kan lure på om det er en tendens som er på vei til å skifte retning i Bordeaux…

Annonser

Dette innlegget ble publisert i 2011, nyheter, økonomi og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Bordeaux 2011: en lærerik uke

  1. manu sier:

    ben pour moi, c’est l’année du Sauternes, déjà pris 3 caisses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *